fbpx

Vrei ca lucrurile sa se schimbe? Vorbeste despre aceasta cat mai tare si in toate modurile posibile

Există lucruri pe care nu vrei să le lași să treacă neobservate, principiu de care ne ținem în tot ceea ce face The Wax Road. Fiecare piesă lansată își are istoria sa în spate și mereu am încercat să venim cu ceva diferit de ce a fost anterior. În cazul piesei „Things May Change”, treburile nu stau altfel, ba din contra, ne-am dorit să dăm rezonanță cât mai mare mesajului din videoclip. De ce? Pentru că ne pasă de planeta pe care trăim și de tot ce se petrece în jur. Nu în zadar a durat atât de mult să realizăm idea și ne-am asumat riscul de a face totul singuri, fără buget.

Inspirați de toată povestea clipului, am intitulat și turneul din toamnă „21st Century Drama”, pentru că acesta a fost mesajul cu care am mers către publicul din fiecare oraș și țară. Mai mult de atât, ne bucurăm că am realizat și un concert caritabil în Chișinău, unde am colectat fonduri cu scopul educării tinerilor, din școli și universități, despre importanța și cum se face corectă sortarea deșeurilor. Dar, pe lângă acestea ne-am dorit să realizăm și un proiect foto, unul care să vorbească prin imagini despre aceleași probleme prezente și în videoclip. Iar rezultatul nu ar fi fost cel care îl puteți deja vedea fără implicarea lui Adrian (Il Fotografo) și a bunei noastre prietene Irina Biciuev, care a fost stilistul nostru și a avut grijă să ne aleagă hainele potrivite.

De regulă, când planifici un proiect foto, totul începe de la concept. Adrian din start ne-a avertizat că se bagă în această colaborare doar dacă ne propunem să venim cu ceva nou și diferit. Era clar ce vrem să transmitem, dar încă nu știam cum o vom face. Din mai multe discuții s-a ajuns la propunerea de a merge la gunoiște – loc unde oamenii nu sunt prea tentați să facă poze, ci doar vor să-l părăsească cât mai rapid.  Am căzut cu toții de acord, deoarece nu există locație mai bună unde să putem arăta realitatea. Aici nu se termină tot, urma să stabilim cum vom apărea noi în imagini – și așa a început etapa mai complicată. The Wax Road salvatori? provocatori? o parte a tot ce se întâmplă? Răspunsul a fost mult mai evident decât credeam: oamenii sunt cauza la toate simptomele, noi suntem oameni, deci suntem o componentă a întregului „trash” global. Iar pentru a face acest lucru mai clar am apelat la ajutorul Irinei, care este designer vestimentar în devenire. Am cutreierat împreună, timp de două zile, second hand-urile din oraș. Eram în căutare unor haine prin care vom ironiza dependența oamenilor față de consum. O bună majoritate sunt gata să arunce toți banii pentru a avea cele mai în vogă straie, chiar dacă acestea pot fi de prost gust, iar peste o perioadă sunt bune de aruncat, deoarece nu mai este „la modă”. Am cam uitat toți ce înseamnă sustenabilitatea lucrurilor, nu mai optează nimeni pentru calitate. Trăim într-o lume unde așteptăm finalul de anotimp/sezon și sărbătorile, nu pentru a ne bucura de acele momente, dar pentru a alerga în mall-uri după reduceri.

A venit și ziua ședinței foto. Ne-am trezit cu noaptea în cap, ne-am „chitit” așa cum trebuia și pe la 6 am pornit la locație, deoarece voiam să prindem lumină bună. Mare mirarea paznicului de la gunoiște să vadă trei cu plete și unul cu barbă lungă, îmbrăcați tare deocheat, la ora aia, dar aveam autorizație și prea multe nu ne putea reproșa. Sigur, unul din lucrurile cele mai evidente de acolo, pe lângă dezastru, este mirosul îmbietor care te doboară (te obișnuiești peste un sfert de oră). Am menționat anterior că nimeni nu face ședințe foto acolo – păcat, deoarece poți găsi multă recuzită ce ar face ședința mai interesantă, important e să nu-ți fie frică să pui mâna pe ea. A durat totul vreo 3-4 ore și am încercat să surprindem tot felul de deșeuri: plastic, maculatură, textile, menajere. Scopul personajelor noastre era să arătăm în mod ironic plăcerea de a trăi pe un astfel de Pământ și să contribuim la distrugerea lui în continuare. Ne-a reușit sau nu? Noi credem că da, dar puteți și voi să vă convingeți în fotografiile din acest blog – nimic nu este blurat sau ascuns sub zeci de straturi de filtre ci din contra, e scos în evidență, e ceea ce am văzut cu ochii noștri, o realitate dură.

A fost o experiență interesantă și foarte educativă, iar dacă vă întrebați de ce, atunci nu ezitați să mergeți și voi la gunoiștea din localitatea în care trăiți. Să nu uitați că tot ceea ce veți vedea e doar o parte minusculă, cam 0,000000000000000000001% din tot ceea ce se întâmplă pe întregul glob. 

Un mare mulțumesc persoanelor care s-au implicat, Il Fotografo și Irina Biciuev, pentru timpul, dăruirea și munca depusă ca să avem un rezultat cât mai creativ și deosebit.

Leave a Reply

Limbă: